Ontwikkelingen
Jeugdzorg
De kosten voor jeugdzorg stijgen in 2023 aanzienlijk. Deze kostenstijging wordt niet veroorzaakt door een stijging van het aantal jeugdigen dat een beroep doet op jeugdzorg. De oorzaak is een noodzakelijke inzet van intensievere en zwaardere (en daarmee duurdere) zorg. Bij de jaarrekening 2022 en kadernota 2024-2027 wezen we hier al op. We zien nu dat deze ontwikkeling zich doorzet. Dit is een landelijke ontwikkeling die we ook zien bij de andere gemeenten binnen ons samenwerkingsverband. Door de coronacrisis ontwikkelde het mentaal welbevinden van jongeren zich negatief.
Om de wachtlijsten bij het Centrum voor Jeugd en Gezin weg te werken, breidden we de formatie van de jeugdprofessionals voor twee jaar uit. Deze kosten brachten we ten laste van de jeugdzorgbudgetten.
De Tweede Kamer stelde in juni 2023 de Hervormingsagenda Jeugd vast. Deze agenda kwam tot stand na intensief overleg tussen jongeren, cliëntenorganisaties, professionals, aanbieders en gemeenten. Deze agenda geeft de koers aan voor de jeugdzorg voor de periode 2023-2028. Doel van de Hervormingsagenda Jeugd is het beter organiseren van de specialistische hulp voor de meest kwetsbare kinderen, duidelijke keuzes maken over de reikwijdte van de jeugdhulp en de jeugdzorg financieel houdbaar maken voor de toekomst. Er is nog wel onzekerheid over de middelen voor jeugdzorg vanaf 2026. Op dit moment is er nog een aanzienlijke bezuiniging door het Rijk aangekondigd voor 2026 (landelijk € 665 miljoen).