Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 4
Openbare verlichting
Sinds 2019 vervangen we per wijk de huidige verlichting door energiezuinige LED-verlichting. Bij de Kadernota 2024-2027 stelden we de raad voor om extra budget beschikbaar te stellen voor een snellere overstap op LED-verlichting. Eind 2026 is de overgang naar LED-verlichting dan afgerond. We leveren hiermee een bijdrage aan de CO2-reductie. Tegelijk maken we zo het beheer van de openbare verlichting eenvoudiger, doordat we minder verschillende armaturen gebruiken. We voorkomen hiermee ook problemen met de levering van conventionele lampen en het risico op verwachte prijsstijgingen daarvan.
In 2021 stelde de raad het beheerkader openbare verlichting vast. In dit beheerkader staat dat in 2030 alle openbare verlichting zoveel mogelijk uit LED-verlichting bestaat. Door de versnelling zou dat 2026 kunnen worden.
In 2023 stelde de raad het Beheer- en investeringsplan Verkeersregelinstallaties vast. Tot en met 2032 zijn alle kosten en ontwikkelingen aan de huidige verkeersregelinstallaties in beeld. Als er door plannen en uitbreidingen van Etten-Leur extra verkeersregelinstallaties nodig zijn maken we een aanvulling op het beheer- en investeringsplan.
Leurse Haven
We reserveren al enkele jaren budget voor het vervangen van de oeverbescherming in de kom van de Leurse Haven. In 2023 gingen we in overleg met de Provincie en Waterschap Brabantse Delta over wie de vaarwegbeheerder wordt van de Leurs Haven. Zodra de vaarwegbeheerder is vastgesteld wordt de vervanging van de oeverbescherming uitgevoerd.
Westpolderplas
In 2023 is het onderzoek naar de blauwalgenproblematiek afgerond en voorgelegd aan de gemeenteraad. Er zijn verschillende maatregelen tegen de blauwalgen onderzocht. Iedere maatregel heeft duidelijke voor- en nadelen en daarnaast lopen de kosten daarvan behoorlijk uiteen. In theorie kunnen de overgebleven maatregelen allemaal de blauwalgengroei tegen gaan, maar geen enkele maatregel geeft hiervoor een volledige succesgarantie. In overleg met Waterschap Brabantse Delta is er één maatregel naar voren gekomen als het meest effectief en gewenst. Deze maatregel wordt verder uitgewerkt in een werkplan met een gedetailleerde kostenraming. Hiervoor wordt aan een gespecialiseerd adviesbureau opdracht verstrekt.
Sloten en waterlopen
In het Slootbeheerplan beschrijven we de verdeling van de werkzaamheden over gemeente en waterschap. We brengen in 2024 in beeld of we het Slootbeheerplan moeten actualiseren. Als dat zo is informeren we de raad daarover. We volgen de planning van het waterschap. Het maaien van de sloten en waterlopen is in een gezamenlijk bestek met het waterschap geregeld. Het waterschap voert directie en toezicht. Het waterschap maakte nog geen planning voor het uitdiepen en baggeren van de sloten van het waterschap, waarvan de gemeente de bagger moet opvangen.
Riolering
De raad stelde het Gemeentelijk Waterplan 2024-2028 in 2023 vast. Eventuele aanpassingen in het rioolbeheer naar aanleiding daarvan voeren we door vanaf 2024. Het Gemeentelijk Waterplan 2024-2028 bevat een meerjarenplanning voor het groot onderhoud van de verschillende rioleringssystemen. Ook brengen we de maatregelen in beeld die nodig zijn om Etten-Leur klimaatbestendig te maken. In het vastgestelde Gemeentelijk Waterplan 2024-2028 berekenen we ook de kosten en dekkingsmiddelen voor riolering. Voor een stabiel tarief voor onze inwoners over een langere periode hebben we de voorziening riolering.
Afvalbeheer
Met de hulp van onze inwoners blijven we voor 2024 streven naar minder dan 100 kg restafval per inwoner. We zetten afvalcoaches in die onze inwoners informeren en aanspreken zodat ze huishoudelijke afvalstoffen gaan scheiden. Verder communiceren we via de bekende (social media) kanalen.
Voor het inzamelen van restafval en papier plaatsen we bij appartementencomplexen ondergrondse afvalcontainers. De bewoners van deze complexen kunnen het GFT afval kwijt in bovengrondse afvalcontainers. Op centraal gelegen verzamelplaatsen in de wijken zamelen we glas, plastic, blik en drankenkartons (PBD) en textiel in. Op diverse plaatsen staan speciale afvalcontainers voor incontinentiemateriaal. In 2024 worden alle ondergrondse containers voor textiel en glas vervangen.
In 2024 maken we alle bestaande paslezers in bestaande ondergrondse containers en bovengrondse behuizingen klaar voor gebruik in het 5G netwerk. In 2025 wordt namelijk het (mobiel) 2G netwerk uitgeschakeld. Waar mogelijk passen we de bestaande paslezers aan, lukt dat niet dan gaan we over tot vervanging. Het gaat hierbij om ongeveer 85% van alle paslezers die in Etten-Leur actief zijn.
De ondergrondse en bovengrondse containers reinigen we tenminste éénmaal per jaar, met uitzondering van die voor oud papier (minimaal 1 maal reinigen per 2 jaar). De bovengrondse behuizingen (GFT) met bijbehorende minicontainer reinigen we tenminste 4 maal per jaar. Ook voeren we op deze behuizingen preventief onderhoud uit. Met het oog op veilig gebruik van de ondergrondse containers voeren we een 2-jaarlijkse inspectie en keuring uit.
De kosten nemen we op in de afvalbegroting en verwerken we in de afvaltarieven voor de inwoners.